Objavljena knjiga Empowering the Visibility of Croatian Cultural Heritage through the Digital Humanities


2. prosinca 2020.

Cambridge Scholars Publishing objavio je knjigu Empowering the Visibility of Croatian Cultural Heritage through the Digital Humanities u studenome 2020. Urednice publikacije, Marijana Tomić, Mirna Willer i Nives Tomašević, okupile su i odabrale radove domaćih i međunarodnih istraživača iz (digitalnih) humanističkih i društvenih znanosti, koji se bave temama povezanim sa suvremenim istraživačkim okvirom kulturne baštine u području digitalne humanistike.

U tematskoj cjelini koja se bavi pristupom i opisom kulturne baštine, odnosno konceptualnim modelima i standardima kojima se građa kulturne baštine opisuje i kojima joj se pristupa, nalazi se, između ostalih, rad Marijane Tomić i Mirne Willer o modelima i opisu priveza kao tzv. umjetne zbirke na primjeru glagoljskih rukopisnih matičnih knjiga, a u kontekstu primjene Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Osim što ovo izdanje predstavlja relevantan i recentan izvor informacija za znanstvenike, studente i ostale stručnjake u području digitalne humanistike i rukopisne kulturne baštine, ovim se izdanjem napori hrvatskih istraživača izravno pozicioniraju u međunarodni znanstveni kontekst digitalne humanistike te se otvaraju mogućnosti novim raspravama, istraživanjima, kao i međunarodnoj i međuinstitucijskoj znanstvenoj suradnji.