Pravilnik KAM, digitalna humanistika i hrvatska kulturna baština


2. prosinca 2020.

Cambridge Scholars Publishing objavio je knjigu Empowering the Visibility of Croatian Cultural Heritage through the Digital Humanities u studenome 2020. Urednice publikacije, Marijana Tomić, Mirna Willer i Nives Tomašević, okupile su i odabrale radove domaćih i međunarodnih istraživača iz (digitalnih) humanističkih i društvenih znanosti, koji se bave temama povezanim sa suvremenim istraživačkim okvirom kulturne baštine u području digitalne humanistike.

U tematskoj cjelini koja se bavi pristupom i opisom kulturne baštine, odnosno konceptualnim modelima i standardima kojima se građa kulturne baštine opisuje i kojima joj se pristupa, nalazi se, između ostalih, rad Marijane Tomić i Mirne Willer o modelima i opisu priveza kao tzv. umjetne zbirke na primjeru glagoljskih rukopisnih matičnih knjiga, a u kontekstu primjene Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Osim što ovo izdanje predstavlja relevantan i recentan izvor informacija za znanstvenike, studente i ostale stručnjake u području digitalne humanistike i rukopisne kulturne baštine, ovim se izdanjem napori hrvatskih istraživača izravno pozicioniraju u međunarodni znanstveni kontekst digitalne humanistike te se otvaraju mogućnosti novim raspravama, istraživanjima, kao i međunarodnoj i međuinstitucijskoj znanstvenoj suradnji.