Objavljen zbornik u čast Mirne Willer


27. svibnja 2020.

Sveučilište u Zadru objavilo je zbornik u čast prof. dr. sc. Mirne Willer povodom njezina umirovljenja, a ‘kao izraz zahvalnosti za iznimni doprinos razvoju informacijskih i komunikacijskih znanosti, razvoju različitih stručnih praksi i predanom nastavničko-pedagoškom radu’.

U knjizi, koju su uredile Tinka Katić i Nives Tomašević, sabrano je 28 radova kolega, suradnika i bivših studenata prof. Willer, među kojima su Maja Žumer, Pat Riva, Gordon Dunsire, Carlo Bianchini, Anne J. Gilliland, Erich Renhart, Boris Bosančić, Kornelija Petr-Balog, Sofija Klarin, Vlatka Lemić, Goran Zlodi, Tamara Štefanac i mnogi drugi. ‘Odaziv je bio zadivljujući! Promptno iskazana spremnost i zahvalnost na pozivu za sudjelovanje stručnjaka i znanstvenika iz različitih vrsta baštinskih i informacijskih ustanova, uključujući domaća i inozemna sveučilišta, pokazale su nam koliko je Mirna poštovana i voljena u tim krugovima ne samo kao stručnjakinja svjetskoga glasa, već i kao iznimna osoba’, pišu urednice u predgovoru.

Očekivano s obzirom na područje djelovanja i istraživačke interese Mirne Willer, većina priloga vezana je uz kataložne i metapodatkovne modele i standarde, sustave za pretraživanje, normativni nadzor i digitalne arhive i knjižnice, te pruža zanimljiv i koristan uvid u aktualna promišljanja o izradi, organizaciji i upravljanju metapodacima u baštinskim ustanovama. U nekoliko radova dokumentiran je i rad na Pravilniku KAM, u kojemu su i mnogi među autorima sudjelovali u svojstvu redaktora, konzultanata ili članova radnih tijela. Uz stručne radove, zbornik sadrži i nekoliko osvrta na Mirnu Willer osobno, kao i impresivnu bibliografiju njezinih radova. Cjelokupan sadržaj dostupan je ovdje

Urednica dr. sc. Tinka Katić sa zbornikom, svježim iz tiska