Obiteljski fond Draganić Vrančić u Zadru digitaliziran i opisan prema Pravilniku KAM


22. rujna 2021.

Prigodom Dana Državnog arhiva u Zadru 20. rujna 2021. predstavljen je recentni projekt arhiva pod naslovom Obiteljski fond Draganić Vrančić: digitalizacija i primjena Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima. Riječ je o prvom projektu primjene Pravilnika u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projekta, koji je pokrenut prošle godine, digitalizirano je i objavljeno 250 jedinica građe (2387 preslika) iz fonda obitelji Draganić Vrančić, koji sadržava privatne i poslovne spise triju generacija obitelji Vrančić, jedne generacije obitelji Draganić i pet generacija obitelji Draganić Vrančić u rasponu od 1434. do 1921. godine. Kao posebnu vrijednost ovog fonda treba istaknuti nikad objavljene autografe i skice Fausta Vrančića. S obzirom na to da fond Draganić Vrančić nije cjelovit, nego je raspršen unutar nekoliko ustanova (Državni arhiv u Rijeci, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i dr.), jedan od ciljeva projekta bio je potaknuti suradnju s ostalim ustanovama u kojima se dio fonda nalazi kako bi se gradivo okupilo na jednom mjestu u digitalnom okruženju. 

Gradivo je digitalizirano u fotolaboratoriju Državnog arhiva u Zadru i dostupno je u Digitalnom arhivu na adresi http://projekt-dv.dazd.hr. Voditeljica projekta je dr. sc. Dubravka Kolić, a suradnici doc. dr. sc. Ante Gverić, dr. sc. Nevenka Kalebić, Milenka Rogić, Katarina Vukić i Tomislav Vrsaljko. Dubravka Kolić, Nevenka Kalebić i Katarina Vukić sudjelovale su u razvoju Pravilnika kao članice radne grupe arhivista (2020.-2021.).

Za potrebe projekta razvijen je novi informacijski sustav i baza podataka na temelju aplikacijskog profila sastavljenog od elemenata Pravilnika KAM. “Obzirom da se radi o prvom takvom javno predstavljenom projektu među državnim arhivima u Hrvatskoj koji je na opis arhivskog gradiva primijenio spomenuti Pravilnik i ponudio detaljni način pretraživanja informacija, pozivam stručnu i znanstvenu zajednicu na međusobnu komunikaciju i razmjenu iskustava te ističemo da su svi komentari i moguće primjedbe dobrodošli, kako bi se projekt i dalje razvijao i usavršavao”, istaknuo je na predstavljanju projekta ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić.

Više o predstavljanju projekta i samog fonda prenose Zadarski list i eZadar.