KAM na 25. Seminaru AKM


20. prosinca 2022.

25. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture održan je od 23. do 25. studenoga 2022. u Poreču u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva. Ideja budućnosti prožela je ovogodišnji, jubilarni seminar kroz niz tema poput planiranja budućih događanja i kretanja te trasiranja programskih odrednica za novo vrijeme u kontekstu AKM-a, dok je Pravilnik KAM kao neizostavna točka svih seminara i ove godine bio temom radionica i predstavljanja projekata.

Mirna Willer, Arian Rajh i Goran Zlodi, članovi Tehničke radne grupa za izradu i održavanje ontologije Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima, priredili su radionicu pod naslovom Ontologija imenskih prostora Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima. Navedena je ontologija istaknuta kao operativna ontologija, komplementarna izdanju Pravilnika (v. 1.0) te je prikazana ideja njezine praktične primjene sa svrhom kodiranja metapodataka za mogućnosti strojnoga upravljanja, odnosno označivanja, pohrane, zaključivanja, pronalaženja i prikaza te razmjene i ponovne upotrebe.

Drugu radionicu s temom KAM-a priredile su Tanja Buzina, Elia Ekinović Micak i Jelena Balog Vojak pod nazivom Proces testiranja Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima. Sudionicima radionice prikazan je plan testiranja koji se u AKM zajednici provodi kroz 2022. godinu, alati za pomoć pri testiranju, demonstracija procesa testiranja te u konačnici preliminarna analiza rezultata.

Predstavljeni su i aktualni projekti Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Kultura voli prirodu: baština hrvatskih rijeka (Ana Vukadin, Monika Batur) te Pisati slobodnotematski portal o cenzuri periodike krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj (Matilda Justinić, Tamara Štefanac, Ana Vukadin) koji se bave različitim aspektima digitalnoga okupljanja građe, a model ujednačenoga oblikovanja metapodataka u ovim se projektima upravo nastoji postići uporabom Pravilnika KAM.

Detaljan program i više informacija dostupno je na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva – Arhivi Knjižnice Muzeji.