EURIG održao virtualni sastanak


17. rujna 2020.

EURIG, zajednica europskih knjižnica koje koriste ili namjeravaju implementirati RDA kao standard za opis i pristup građi, održala je 15. rujna virtualni sastanak s izlaganjima u obliku webinara. Online sastanak održan je kao zamjena za sastanak uživo, koji se inače svake godine održava uoči IFLA-ina godišnjeg kongresa, a ove je godine otkazan zbog pandemije bolesti Covid-19.

RDA je nastao u angloameričkoj zajednici 2010. godine, a 2017. pristupilo se njegovoj temeljitoj reviziji. Jedan od razloga bilo je i usklađivanje s novim bibliografskim konceptualnim modelom IFLA LRM, na kojemu se temelji i Pravilnik KAM. Projekt revizije, tzv. 3R Project, bit će okončan u prosincu ove godine, kada se očekuje da će beta inačica novoga RDA postati službenim tekstom. Revizijom se RDA od kataložnog pravilnika preobrazio u podatkovni okvir koji utvrđuje elemente podataka i definira njihovo značenje, a pojedinim zajednicama prepušta da pravila o konkretnoj primjeni (npr. je li podatak obavezan, na koju je vrstu građe primjenjiv, u kojem ga obliku treba zabilježiti itd.) odrede u vlastitim smjernicama i aplikacijskim profilima.   

Predstavnici nacionalnih knjižnica Njemačke, Francuske, Švicarske, Mađarske, Finske, Velike Britanije i Izraela u kratkim su izlaganjima predstavili svoja iskustva s implementacijom RDA, koja je jedna od predstavnica sažela u izrazu „uzbuđenje, zbunjenost i moguća rješenja“. Najviše je riječi bilo o metodama izrade smjernica, priručnika i drugih popratnih materijala, ali i o pitanjima interoperabilnosti. Prikazan je i rad na ‘LRM-izaciji’ formata MARC21 i UNIMARC te njihovu pridruživanju elementima RDA. 

U završnom dijelu sastanka izložen je plan razvoja RDA tijekom sljedeće dvije godine. Među ostalim je spomenuto mapiranje s formatom BIBFRAME, kao i  – što iščekujemo s posebnim nestrpljenjem – proširenje RDA na opis arhivskog gradiva.