25. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture - prvi poziv


7. srpnja 2022.

25. Seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture održat će se od 23. do 25. studenoga 2022. u Poreču u Hotelu Valamar Diamant. Otvorene su prijave za sudjelovanje na seminaru, a rok za prijavu sažetaka izlaganja, tema i sinopsisa radionica te posterskih izlaganja je 9. rujna 2022.

Teme potencijalnih izlaganja obuhvaćaju različita područja AKM sektora s pogledom na budućnost:

  • Budućnost baštinskog područja: teorijski i programatski okvir; zrelost područja; trasiranje programskih odrednica za novo vrijeme.
  • Tehnologija baštinskog sektora: pozicioniranje tehnologije kao četvrtog stupa baštinskog sektora, uz bok arhivima, knjižnicama i muzejima; tehnologija kao podrška procesima obrade, korištenja, zaštite, digitalizacije gradiva i građe; tehnologija kao element konkurentnosti i relevantnosti; digitalna transformacija te zelena tranzicija.
  • eKultura: digitalizacija kulturne baštine, virtualne izložbe
  • Upravljanje gradivom i građom u baštinskim ustanovama: kontrola kvalitete metapodataka (kao zalog budućnosti); kako mjeriti kvalitetu podataka; smjernice i upute za kontrolu kvalitete; do koje mjere se razmišlja o kvaliteti i kontroli metapodataka te njezin utjecaj na svakodnevni rad katalogizatora, arhivista, muzealaca itd.
  • Obrazovanje i edukacija u baštinskom području: koje su kompetencije važne budućim baštinskim stručnjacima; redefiniranje jezgre temeljnih znanja; kompetencijski okviri
  • Digitalna humanistika i baštinske ustanove: DARIAH, građanska znanost, otvorena znanost
  • AKM nakladništvo u novom kontekstu: čitateljska publika i razvoj publike, novi formati i mediji
  • Interpretacija baštine: razvoj publike baštinskog sektora, suradnja u području kreativnih industrija, osnaživanje korisničkih zajednica, participacija i korisničko iskustvo, relevantnost u kontekstu aktualnih zahtjeva društvenih zajednica te izazova budućnosti.

Više detalja nalazi se na mrežnim stranicama Seminara AKM, a za dodatne upite na raspolaganju stoji ovogodišnji glavni organizator – Hrvatsko knjižničarsko društvo.